Analiștii Bank of America/Merrill Lynch arată că o apreciere cu 25% a dolarului în decurs de 12 luni a coincis de fiecare dată cu o scădere de 10% a profitului pe acțiune obținut de companiile multinaționale din SUA. În acest sens, economiștii băncii folosesc noțiunea de „recesiune a câștigurilor”, pe care o definesc drept minimum două trimestre consecutive de scădere a profiturilor comparativ cu trimestrele corespunzătoare din anul anterior, relatează Reuters.
Moneda americană a crescut cu 22% în ultimele 12 luni față de un coș format din cele mai importante monede la nivel global, ceea ce înseamnă că veniturile și profitul obținute de către companiile americane în afara Statelor Unite valorează mai puțin atunci când raportarea acestora se face în dolari.
Deși profiturile companiilor mari nu au scăzut încă, analiștii indică un trend negativ în ceea ce privește evoluția rezultatelor financiare ale multinaționalelor americane în acest an. Economiștii de pe Wall Street au estimat în martie că profiturile vor crește cu doar 1,3% în 2015, în condițiile în care, la începutul anului, aceștia mizau pe un avans de 8,1%.
Mai mult decât atât, analiștii anticipează că profitul pe acțiune al companiilor cuprinse în indicele S&P 500 al bursei de la New York va coborî cu 3,1% în primul trimestru din acest an și cu 0,7% în trimestrul al doilea.
„Acesta este doar începutul. Impactul aprecierii dolarului asupra câștigurilor companiilor americane ar putea dura între trei și șapte ani. S-ar putea să nu se întâmple în fiecare an, dar există un risc istoric asupra profiturilor companiilor americane, mai ales pentru multinaționale, atunci când se apreciază dolarul”, a declarat Richard Bernstein, director executiv general al Richard Bernstein Advisors din New York.
Aprecierea dolarului față de euro și alte monede importante a provocat reducerea cu 18,66 miliarde de dolari a veniturilor companiilor din SUA și Canada în ultimul trimestru al anului trecut, declinul cauzat de efectele de curs fiind de patru ori mai mare față de trimestrul anterior, potrivit firmei americane de consultanță FiREapps, relatea The Wall Street Journal.
Companiile din America de Nord a putea înregistra o scădere cu 25 de miliarde de dolari a veniturilor în primul trimestru din 2015, pierderi legate de cursul valutar, potrivit FiREapps.
De altfel, mai multe companii americane, precum IBM și Intel, au estimat că rezultatelor lor financiare din acest an vor fi afectate de creșterea dolarului față de principalele monede internaționale.
Banca americană Goldman Sachs anticipează că euro va scădea față de dolar cu peste 10% în următoarele 12 luni, la 0,95 dolari pe unitate.